Óriás hal és kanál alakú szobrok a galériában

Megnyitó beszéd 2.-Mogán Orsolya
2016-01-21
RAJCSÓK ATTILA: ALMACSUTKA
2016-01-21

Óriás hal és kanál alakú szobrok a galériában

Rajcsók Attila szobrászművész kiállításmegnyitóján jártunk múlt héten a Galéria’13-ban.

A fiatal szobrászművész első látásra talán meghökkentő, leginkább köztérre méretezett szobrait láthatjátok a Galéria’13-ban április 21-éig.

A főleg fémből és fából készült alkotások roppant érdekes formákat mutatnak, több közülük – laikus szemlélőként – óriás merőkanalat formáz. A kiállított tárgyak egy alkotói folyamat részei, a kezdeti próbálkozástól egészen a napjainkban készült darabokig mutatják be a szobrász fejlődését, a formák változását.

A kiállítás talán leglátványosabb és legérdekesebb darabja az a halat mintázó, ólomból és fémből készült szobor, mely a kiállítóterem középpontjában kapott helyet. Látványos vonalvezetése, a kidolgozás precizitása ámulatba ejtette a nézőket.

Rajcsók Attila kőszobrásznak tanult, később váltott át a fém és a fa megmunkálására. Mint elmondta, ezek az anyagok jobban vonzzák, jobban illenek az egyéniségéhez, újabb és újabb inspirációkat merít az acélban és fában rejlő formázási lehetőségekből.

A művésznek soroksári kötődése is van, hiszen barátjával, Majoros Áron Zsolttal csaknem 10 évig dolgoztak itt egy kis parasztházban, amit műhelyként használtak.

Sasvári Ilona, a galéria igazgatója egy meglepetéssel is készült. A megnyitó vendégei ugyanis Sáry Bánk Erkel Ferenc-díjas zeneszerző Ének három hangszerre című ősbemutatójának lehettek fültanúi.

http://23.kerulet.ittlakunk.hu/arcok/120403/orias-hal-es-kanal-alaku-szobrok-galeriaban